
Van goed doel naar sterk merk
Een sterk en herkenbaar merk zijn, dat beleving en inspiratie biedt en waar je je deelgenoot van voelt; daar blijft het Ronald McDonald Kinderfonds continu aan werken. Bij een sterk merk hoort een krachtige, universele en eenduidige uitstraling. Daarom legt het Kinderfonds alle uitingen van het Ronald McDonald Kinderfonds, zowel offline als online, langs de meetlat van onze ‘brand key’.
Centraal in de communicatie staan de ervaringsverhalen van families die in de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen verblijven. Met deze verhalen wordt de impact die het Ronald McDonald Kinderfonds maakt, zowel in tekst, beeld als video nog beter overgebracht. Ook de sponsoren, donateurs, actievoerders, Homesporters en vrijwilligers krijgen een steeds groter aandeel in onze communicatie via het relatiemagazine tHuis, op de website, sociale media, in de digitale nieuwsbrieven en via mediasamenwerkingen.
Focusdoelgroepen
Het Kinderfonds richt de communicatie op drie focus-doelgroepen:

1. Jongeren uit Gen Z en Millennials (mannen en vrouwen van 18-35 jaar)
Met generatie Z – ook wel Gen Z - bedoelen we mensen die zijn geboren tussen 1996 en 2010. Deze jongeren zijn echte digital natives en hebben een geheel eigen kijk op de wereld. Onderwerpen als inclusiviteit, duurzaamheid en openheid staan hoog in het vaandel. Millennials bezitten een grote bereidheid om ‘goed te doen’. Tegelijkertijd wil deze generatie nergens aan vast zitten en worden millenials bijvoorbeeld niet snel maandelijks donateur.
In 2024 heeft het Kinderfonds flink gewerkt om de spontane naamsbekendheid bij deze jongere doelgroep te verhogen. Om deze doelgroep te bereiken, heeft het Kinderfonds onder andere de berichtgeving op Instagram verder geïntensiveerd, wordt er meer via video’s gecommuniceerd en zijn er meer samenwerkingen aangegaan met social influencers. Het aantal nieuwe volgers op Instagram is mede hierdoor gestegen met ruim 22%, oftewel 1.737 nieuwe volgers (doelstelling 10% groei).
Ook studenten van Hogescholen en universiteiten doen onderzoek naar en adviseren over de content voor de verschillende social mediakanalen gericht op deze doelgroep. Hierdoor is in 2024 ook een start gemaakt op TikTok.

2. Moeders (vrouwen van 28-50 jaar)
Moeders zien en voelen relatief eenvoudig de relevantie van het Ronald McDonald Kinderfonds en voelen compassie voor andere moeders. Ze kunnen zich verplaatsen in de doelgroep van de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen en zijn gevoelig voor een emotionele boodschap. In 2024 heeft het Kinderfonds intensiever gewerkt aan het verhogen van het engagement en de geefbereidheid onder moeders. Zo is er meer samengewerkt met momfluencers op sociale media en is er meer user generated content geplaatst, dus blogs en vlogs van ouders zelf die op dat moment in een Ronald McDonald Huis verblijven. De mooie stijging in het aantal volgers op met name Instagram (22%) laat zien dat we hiermee op de goede weg zijn.

3. Babyboomers (vrouwen van 65-75 jaar)
Doordat babyboomers doorgaans zelf kinderen hebben en soms ook al kleinkinderen hebben gekregen, voelen ook zij de relevantie van de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen. Deze leeftijdsgroep doneert vaak nog structureel (veelal maandelijks), wat voor het Kinderfonds een mooie en krachtige basis is. Ook heeft deze doelgroep over het algemeen genomen extra tijd te besteden, wat hen een hele waardevolle groep vrijwilligers maakt. Bij deze doelgroep richt het Kinderfonds zich de afgelopen jaren vooral op haar betrouwbaarheid, eerlijkheid en transparantie. Het aantal volgers op Facebook is in 2024 met 1% gestegen (doelstelling 1% groei), terwijl de algehele tendens in Nederland is dat het aantal Facebookgebruikers jaarlijks afneemt.
Imago
‘Bekend goed doel’
Het Ronald McDonald Kinderfonds behoort in 2024 wederom tot de bekende goede doelen van Nederland. Acht op de tien Nederlanders van 16 jaar en ouder zijn bekend met het Ronald McDonald Kinderfonds (geholpen bekendheid van 80% volgens meting KIEN Imago Monitor 2024). Dit is ver boven de benchmark van 57%. De geholpen naamsbekendheid laat een redelijk stabiel beeld zien over het afgelopen jaar en ligt net iets onder het lopend gemiddelde van de afgelopen 5 jaar (82%).

Spontane naamsbekendheid
Hoewel de geholpen naamsbekendheid (‘Kent u het Ronald McDonald Kinderfonds?’) ver boven het landelijk gemiddelde ligt, ligt de spontane naamsbekendheid (‘Noem eens vijf goede doelen’), onder het gemiddelde, volgens KIEN Imago Monitor 2024. Slechts 3% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder noemt het Kinderfonds spontaan bij de gedachte aan goede doelen, tegenover een benchmark van 5%. Dit komt voornamelijk doordat het Ronald McDonald Kinderfonds een kleiner doel is ten opzichte van grote en bekende stichtingen als KWF Kankerbestrijding, het Rode Kruis en Wereld Natuur Fonds.

Globescan rapport
In aanloop naar de Brand Modernization in 2025 heeft moederorganisatie RMHC in 2024 een onderzoek uit laten voeren door Globescan naar de merkbekendheid van het Ronald McDonald Kinderfonds in Nederland, met interessante resultaten.
Uit dit onderzoek blijkt dat de spontane merkbekendheid van het Ronald McDonald Kinderfonds relatief sterk is in Nederland. Wanneer mensen gevraagd worden een goed doel te noemen dat gezinnen ondersteunt met zieke of zorgintensieve kinderen, noemt 14 procent van de Nederlanders spontaan het Kinderfonds. De geholpen bekendheid van het Kinderfonds is hoog: ook dit onderzoek geeft aan dat meer dan acht op de tien Nederlanders zeggen dat ze het merk kennen. Van deze mensen die het merk kennen, beveelt 76% het Kinderfonds aan als goed doel om aan te doneren. Het vertrouwen is groot (80%) en 60% van deze groep geeft aan mogelijk ook in de toekomst te zullen doneren.
Het merk wordt breed geassocieerd met zieke kinderen en hun families, waarbij bijna zes op de tien Nederlanders precies kan uitleggen wat het Kinderfonds doet. Toch blijft voor meer dan vier op de tien onduidelijk welke diensten het Kinderfonds biedt. Dit is reden om verder te definiëren en beter te communiceren wat het Kinderfonds doet om zo meer steun voor het merk te genereren.
Media & online
Het Ronald McDonald Kinderfonds heeft gedurende het jaar de media actief opgezocht om ervaringsverhalen uit de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen te delen. Ook was er veel media-aandacht voor hartverwarmende fondsenwervende acties. Interviews, reportages met (oud-)gasten van de Ronald McDonald Huizen en impactvolle, fondsenwervende acties van particulieren, zorgden voor waardevolle aandacht voor de missie van het Kinderfonds in kranten, tijdschriften, op websites, op radio en televisie en op sociale media. Een greep uit deze media-aandacht:
- In januari werd de eerste Familiekar officieel in gebruik genomen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Met onder andere een mooi radio-interview werd dit nieuwe programma van het Kinderfonds goed onder de aandacht gebracht.
- Een ander mooi hoogtepunt in het eerste kwartaal was de Open Huizen Dag. Live vanuit Ronald McDonald Huis Nijmegen werd “Goedemorgen Nederland’ uitgezonden, met verschillende interviews met de directie, het management en ouders. De Open Huizen Dag kreeg ook veel aandacht in de regionale en lokale media.
- Vanaf juni startte ‘Het Kinderziekenhuis’ op RTL4. Mede door founding partner McDonald’s wordt er rondom de uitzendingen aandacht besteed aan het partnership tussen McDonald’s en het Ronald McDonald Kinderfonds.
- Medio juni volgde een spin-off van het Kinderziekenhuis: ‘Dicht bij elkaar, tussen ziek & thuis’. Gedurende drie dagen, tussen het RTL Nieuws en het RTL Weer, werden verhalen van gezinnen uit de Ronald McDonald Huizen uitgelicht.
- Voor, tijdens en na afloop van HomeSport Events is er veel landelijke en regionale media-aandacht voor hét sportevent van het Kinderfonds. Ook dit jaar heeft HomeSport Events naast een prachtige opbrengst, ook voor veel publiciteit gezorgd.
- In september werd de pers opgezocht met het lespakket voor de basisscholen. Kinderen leren met deze les op een leuke manier wat een Ronald McDonald Huis is, wie hier verblijven en hoe ze iets kunnen betekenen voor de Huizen. Dit leverde mooie aandacht op.
- Het Ronald McDonald Huis Den Haag vierde in oktober haar 25ste verjaardag en dit werd breed uitgemeten in de regionale media.
Mediawaarde
Alle publicaties samen leverden in 2024 een totale mediawaarde op van € 3.072.431 met een totaal bereik van 1.055.150.415 mensen. Deze waarde komt tot stand door de AVEs (Advertising Value Equivalency’s) van de berichten te wegen, ofwel de waarde van een mediabericht tegen de kosten van verwante advertentieruimte. In deze analyse zijn niet alle media meegenomen: de media-aandacht via radio en tv zelf is niet gemonitord in verband met de bijbehorende kosten.

Ook online voel je je thuis bij het Kinderfonds
Ook online voel je je thuis bij het Kinderfonds. Op Instagram, Facebook, LinkedIn, en YouTube zie en lees je over de impact van de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen. En sinds dit jaar zijn we ook te vinden op TikTok. Op onze kanalen vind je alle nieuwtjes als eerste en krijg je een online inkijkje in onze locaties en evenementen. Ook op de kanalen van online ambassadeur Elise Boers en de andere influencers die het Kinderfonds een hart toedragen, lees je over de impact van het Ronald McDonald Kinderfonds. Rondom verschillende online campagnes zorgen influencers voor extra bereik en awareness.
Sterke branding en een groot communitygevoel op alle websites
De websites kinderfonds.nl, starteenactie.nl en homesportevents.nl zijn belangrijke inkomstenbronnen voor het Ronald McDonald netwerk. Donateurs geven er een machtiging af, ouders die iets terug willen doen zamelen met hun actie online geld in voor ‘hun’ Ronald McDonald Huis en HomeSporters laten hun sportieve prestatie via het Kinderfonds crowdfunding platform sponsoren. In 2024 heeft het Kinderfonds er werk van gemaakt om op alle drie de websites hetzelfde betaalpakket en dezelfde betaalmethoden aan te bieden. Buitenlandse betalingen zijn nu overal mogelijk en bedrijven kunnen altijd per factuur betalen.
Het Kinderfonds werkte samen met een neuromarketing onderzoeksbureau om inzicht te krijgen in de onderbewuste gebruikerservaring van bezoekers op kinderfonds.nl. De donatieflow werd daarbij onder de loep genomen, net als de structuur en inhoud van de site. Met de uitkomsten is in de tweede helft van het jaar een nieuw donatieformulier ontwikkeld en zijn designs gemaakt om ook de navigatie van de site te optimaliseren.
Het Kinderfonds werkt fijn samen met webpartner Indicia, waar ze ook diverse (inspiratie)sessies mag volgen om online bij te blijven, bijvoorbeeld in User Experience, Search Engine Optimization en Artificial Intelligence.
Communicatie met belanghebbenden
Het Kinderfonds heeft verschillende groepen externe belanghebbenden. In onderstaand overzicht: de groepen belanghebbenden en met welke middelen het Kinderfonds contact onderhoudt met die groep.
Wie | Onze middelen |
---|---|
(Oud-)gasten | Gastenapp Persoonlijk contact Digitale nieuwsbrief ‘Weer Thuis’ Magazine tHuis Sociale media |
Donateurs en giftgevers | Digitale nieuwsbrief Relatiemagazine tHuis Direct Mail Website kinderfonds.nl Sociale media |
(Potentiële) actievoerders | Website starteenactie.nl |
HomeSporters | Informatiebijeenkomsten Website homesportevents.nl Digitale nieuwsbrief Sociale media Persoonlijk contact teamcaptains |
Sponsoren | Sponsorborrel Website kinderfonds.nl Digitale nieuwsbrief Persoonlijk contact Relatiemagazine tHuis |
Founding partner McDonald’s | Pagina Kinderfonds op intranet McDonald’s Periodiek overleg tussen McDonald’s en het Kinderfonds Marktvergaderingen Coöperatieve vereniging Digitale nieuwsbrief Relatiemagazine tHuis |
Zorgprofessionals en zorginstellingen | Ronald McDonald Kinderfonds Symposium Family Centered Care (FCC) Inspiratiebijeenkomst koplopers op gebied van Family Centered Care E-learning modules FCC |
Ouderadviesraad | 2x per jaar bijeenkomst Relatiemagazine tHuis Persoonlijk contact Vrijwilligers-bedankbijeenkomst |
Vrijwilligers | Relatiemagazine tHuis Vrijwilligers-bedankbijeenkomst |