Spring naar inhoud

Verantwoording

Verantwoording - erkenning, structuur en risicomanagement

Erkend Goed Doel

CBF-erkenning

Het Ronald McDonald Kinderfonds is een Erkend Goed Doel. Dit betekent dat het Kinderfonds voldoet aan de normen van de Erkenningsregeling goede doelen en de strenge kwaliteitseisen van toezichthouder Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Zo laat het Ronald McDonald Kinderfonds onder andere zien dat het transparant en eerlijk omgaat met het geld en de tijd die donateurs, sponsors en vrijwilligers de organisatie toevertrouwen.

ANBI

Het Ronald McDonald Kinderfonds, alle Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen zijn door de Belastingdienst aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit waarborgt onder andere dat onze organisatie zich voor minstens negentig procent inzet voor het algemeen belang en dat het Kinderfonds voldoet aan de door de Belastingdienst gestelde integriteitseisen en administratieve verplichtingen. Giften gedaan aan een ANBI-instelling zijn aftrekbaar van het belastbaar inkomen.   

Goede Doelen Nederland

Het Ronald McDonald Kinderfonds is lid van Goede Doelen Nederland, de brancheorganisatie van erkende goede doelen in Nederland. Er zijn 230 landelijk wervende goede doelen bij Goede Doelen Nederland aangesloten. 

Wijze van besturen en besluitvorming

Het Ronald McDonald Kinderfonds heeft een directeur/bestuurder met een Raad van Toezicht. In de arbeidsovereenkomst van de directeur/bestuurder zijn de bevoegdheden vastgesteld. De directeur/bestuurder vormt samen met de adjunct-directeur de directie. De Raad van Toezicht houdt toezicht en toetst voorstellen aan vastgesteld beleid. Daarnaast is er een auditcommissie ingesteld, bestaande uit leden van de Raad van Toezicht. De auditcommissie is binnen de Raad van Toezicht in het bijzonder belast met het toezicht op de financiën van het Kinderfonds, de werking van risicobeheersing en controlesystemen, governance en werking van de administratieve organisatie. De samenstelling van de Raad van Toezicht en de daarbij horende competenties zijn vastgelegd in een profiel.  

Om de relatie tussen partner McDonald’s en het Kinderfonds te benadrukken is statutair vastgelegd dat de directie van McDonald’s Nederland en het bestuur van Coöperatieve vereniging van franchisenemers (Coöp) een vertegenwoordiger afvaardigt die zitting neemt in de Raad van Toezicht van het Kinderfonds. Het gaat hier om kwaliteitszetels: leden verliezen hun lidmaatschap als zij hun positie binnen McDonald’s c.q. de Coöp niet meer bekleden. De directie is bij de vergaderingen van de Raad van Toezicht aanwezig. Een aantal zaken wordt elke vergadering besproken: de bezettingsgraad van Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen, nieuwe (bouw)projecten en financiën.   

Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds

Op zichzelf staande stichtingen met een eigen bestuur beheren en exploiteren de Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen. Het bestuur delegeert de dagelijkse leiding aan een betaald management. De Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen bekostigen in principe hun eigen exploitatie. Als een tekort ontstaat, vult het Ronald McDonald Kinderfonds dit onder voorwaarden aan. Dit gebeurt op basis van een ingediende exploitatiebegroting en is afhankelijk van het eigen vermogen van een Huis. Een dergelijke garantie wordt individueel vastgelegd. Ook ondersteunt het Kinderfonds zo nodig incidenteel een Huis bij grotere investeringen. Het Kinderfonds heeft op verschillende manieren inzicht in de effectiviteit en efficiency van de Huizen:  

  • Via de Vergadering van Voorzitters en het penningmeesteroverleg;  
  • Via individueel bestuurlijk overleg (per Huis);  
  • Via ondersteuning door het Kinderfonds op het gebied van beleid, ICT, HR, fondsenwerving, communicatie, facilitymanagement en financiën.   

Boekhouding

Team financiën van het Kinderfonds verwerkt de boekhouding van het Kinderfonds en ondersteunt als service de boekhouding van de Ronald McDonald Huizen. Hiervoor gebruikt het Kinderfonds een standaardrekeningschema, een begroting en een model jaarrekening. Dit maakt het samenvoegen van de jaarrekeningen van het Kinderfonds en de Ronald McDonald Huizen efficiënter. Alle Ronald McDonald Huizen werken in hetzelfde boekhoudprogramma.     

Effectiviteit en efficiency van de bestedingen

Het Ronald McDonald Kinderfonds werft primair gelden voor de bouw en instandhouding van de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen in Nederland. Daarnaast worden er kosten gemaakt voor fondsenwerving, beheer en administratie. De hoogte van de kosten vormt een belangrijke indicator voor de effectiviteit en efficiency van de bestedingen. Het Ronald McDonald-netwerk heeft een interne norm vastgesteld: gemiddeld over drie jaar mag maximaal 25% van de geworven gelden worden uitgegeven aan kosten voor fondsenwerving. Het Kinderfonds, de Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen blijven hier met een fondsenwervingsratio van 14,4% ruim binnen.  

Om de effectiviteit en efficiency van de bestedingen verder te optimaliseren, werkt het Kinderfonds met jaarplannen, afgeleid uit de meerjarenstrategie. De directie stelt de kaders vast waarbinnen de doelstellingen moeten vallen, stelt samen met de teammanagers een jaarplan op en legt dit voor aan de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht geeft goedkeuring aan het jaarplan inclusief de daarbij behorende begroting. 

Bekijk in de jaarrekening een nadere analyse van het financieel beleid en de financiële resultaten over het boekjaar. 

De belangrijkste risico’s

Voor het Ronald McDonald Kinderfonds is risicomanagement belangrijk voor het waarborgen van een gezonde bedrijfsvoering en de continuïteit van de organisatie. De belangrijkste risico’s en onzekerheden van het Kinderfonds worden jaarlijks vastgelegd in een risicoregister. Het risicoregister omschrijft ook de beheersingsmaatregelen voor de risico’s. De belangrijkste risico’s en de acties die daarop worden ondernomen staan in het jaarplan en de meerjarenstrategie.  

De belangrijkste risico’s die uit het register naar voren komen, worden opgepakt en/of meegenomen in het jaarplan van 2024. 

1. De afhankelijkheid van ziekenhuizen (en indirect de overheid) op de bezetting van de Huizen en Huiskamers en het realiseren van benodigde nieuwbouw of uitbreiding als gevolg hiervan blijft een zorgpunt. 
Er zijn veel ontwikkelingen in de zorg en ook in de komende jaren zal dit het geval zijn. Concentratie van specialisaties, kortere opnameduur, betrokkenheid van ouders in de zorg, etc. Het aanbod van Ronald McDonald Huizen en Huiskamers moet zich hierop aanpassen. Een complicerende factor is de afhankelijkheid van de ziekenhuizen en overheid voor nieuw- of verbouwplannen. Het vertraagt plannen en heeft impact op het aanbod (Huizen kunnen bijvoorbeeld een benodigde uitbreiding niet tijdig realiseren), waardoor ouders niet altijd dicht bij hun zieke kind kunnen verblijven. 

2. Met de ontwikkelingen in de samenleving (vergrijzing, meer mantelzorg, krapte op de arbeidsmarkt) en de verwachting dat we als organisatie in de toekomst meer vrijwilligers nodig zullen hebben in de ziekenhuizen (uitbreiding Family Centered Services in de ziekenhuizen als Huiskamers, Familiekar etc.) wordt de kans op een tekort aan vrijwilligers in de toekomst groter. Op een aantal locaties blijkt het op dit moment al steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te werven.

3. Onvoldoende regionale fondsenwervende inkomsten voor grote Ronald McDonald Huizen. 
De concentratie in de zorg betekent dat een aantal Ronald McDonald Huizen moet uitbreiden naar 50 of 60 kamers (Utrecht en Rotterdam). Dit heeft ook gevolgen voor de exploitatie, die daarmee substantieel zal stijgen. De vraag is of dit nog op te brengen is met regionale fondsenwerving. Daarnaast zal de regionale en landelijke fondsenwervende druk op de organisatie de komende jaren toenemen door de planning van een groot aantal nieuwbouwprojecten (Utrecht, Rotterdam, Groningen, Valkenburg, Maastricht, vierde vakantiehuis).

Vorige jaarverslagen

Bekijk eerdere jaarverslagen van het Ronald McDonald Kinderfonds in PDF.

Jaarverslag 2022
Jaarverslag 2021
Jaarverslag 2020
Versie:
v6.2.38

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report