Spring naar inhoud

Veiligheid

Veiligheid op de route

Rode Kruis

Bij enige twijfel over jouw eigen gezondheid of die van je teamgenoot, of als er sprake is van duizelingen of extreme vermoeidheid: stop en bel het medisch team van het Rode Kruis.  

Omleidingen

We hebben delen van de route omgeleid zodat je zo veilig mogelijk kunt lopen/ rennen/ fietsen. Probeer niet een kortere weg te nemen en een stuk af te snijden, al lijkt die ene rare kronkel in de route nog zo onnodig: waarschijnlijk kom je anders uit op een zandpad zonder verlichting.

Gevaarlijke wegen

Voor de wielrenners: het is heel verleidelijk om in plaats van een strook met tegels te kiezen voor het asfalt van de provinciale weg. Doe dit niet! Zeker op wegen die door de polder gaan, is de kans groot dat een tegemoetkomende auto met grote snelheid aan komt rijden. 

Het weer

Wees voorbereid op alle weertypen en zorg voor voldoende hydratatie, voeding en zonbescherming. Zorg voor extra droge, warme en isolerende kleding voor ’s nachts, en trek die tijdig aan. Denk bijvoorbeeld aan een lange broek (ook als het overdag mooi weer is).

Tracker

Het is verplicht om de tracker van de organisatie bij je te dragen als team. Op die manier weet de organisatie te allen tijde waar de deelnemers zich bevinden.

Gezondheidsverklaring

We vragen iedere deelnemer om een digitale gezondheidsverklaring in te vullen alvorens je start met HomeSport Events.

Let op de weg

Gevaarlijke kuilen hebben we op de route niet gevonden de afgelopen maanden. Soms zijn er wel stukken waar wortels van bomen die langs het pad staan en voor ‘drempels’ zorgen. Blijf altijd oplettend.  

Paaltjes

Op alle punten in de route waar paaltjes op het midden van het fietspad staan, zijn lantaarnpalen aanwezig. Deze bevinden zich aan begin of einde van het pad, of na een rotonde. Met andere woorden: punten waarop je niet op volle snelheid bent. Spreek met elkaar af dat de voorste twee deelnemers altijd ‘paaltje!’ roepen, zodra ze deze zien en iedereen deze signalen naar achteren doorgeeft.

Overtredingen

Let op: teams waarvan deelnemers zich (herhaaldelijk) niet houden aan de verkeersregels, die wildplassen, grof in overtreding zijn of respectloos omgaan met milieu, lopen het risico om uit de tocht te worden gehaald.

Veiligheid voor begeleiding

Ook als begeleider lever je een unieke prestatie. Vermoeidheid heeft impact op je concentratievermogen en, ondanks de fantastische teamgenoten en vrijwilligers, zelfs op je humeur. Blijf toch altijd oplettend. We geven je graag deze adviezen mee:

  • Houd je aan de verkeersregels, met name op lage snelheid meerijden met je team op provinciale wegen is gevaarlijk. Voorkom niet alleen ongelukken, maar ook dat we door politie en gemeenten worden aangesproken. We willen graag in de toekomst ook hun medewerking.  
  • Zorg ervoor dat je de juiste parkeerkaart (S, M of L) achter de voorruit hebt liggen. De parkeerbegeleiders zullen je op basis van die parkeerkaart naar een geschikte parkeerplaats loodsen. We vragen jullie vriendelijk om deze aanwijzingen op te volgen.  
  • Voor de begeleiders kan het (normaal vooral in de nacht, wanneer het flink kan afkoelen) fijn zijn om een thermoskan met koffie of thee mee te nemen. De thermoskan kan op de checkpoints worden gevuld.  
  • Er is altijd minimaal één voertuig (bij voorkeur een busje) onderweg dat ervoor zorgt dat de volgende deelnemer klaarstaat bij de door jullie afgesproken opwachtplaats. In dit voertuig zit naast de bestuurder nog een begeleider die het routeboek volgt en zorgt voor de navigatie van opwachtplaats naar opwachtplaats. Daarnaast zitten de overige deelnemers van de groep die aan deze etappe deelnemen ook in dit voertuig. Bij voorkeur is dit een personenbusje waar de deelnemers aangenaam in kunnen zitten, voor en na hun inspanning. Ook is het fijn als de deelnemers er warme kleding en voeding in kwijt kunnen.  

Begeleiding nacht

De routes komen zo veel mogelijk langs verlichte paden. Wel zijn er soms stukken die minder goed of niet verlicht zijn. Zorg ervoor dat de verlichting goed in orde is. Dat is essentieel. Het gaat immers om jouw eigen veiligheid en de veiligheid van de andere deelnemers. Kijk of je bijvoorbeeld een goed en groot verlichtende zaklamp kunt meenemen. Richt deze op de grond, zodat het andere verkeer er geen last van ondervindt en je goed kan zien waar je loopt. Van de organisatie krijgt elk team reflecterende veiligheidshesjes om ’s nachts te dragen.

Extreme weersomstandigheden

De organisatie houdt de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten en waarschuwt de deelnemers in geval van weerrisico’s, zoals harde windstoten, kou, zware neerslag, onweer of extreme hitte. Deze waarschuwingen komen binnen via de WhatsApp Community en we communiceren ze ook op de checkpoints. In geval van een WhatsApp storing ontvangen jullie de informatie per SMS. In deze gevallen geven we adviezen over hoe om te gaan met de weersomstandigheden. Deze adviezen worden bepaald met de veiligheidscoördinatoren van HomeSport Events.

Wat te doen bij onweer?

Zorg ervoor dat je binnen bent of in één van de (volg)auto’s zit als het noodweer losbreekt. Houd hiervoor nauw contact met de begeleiders in de auto, die eventueel Buienradar of Weeronline kunnen raadplegen op hun mobiele telefoon of informatie van de organisatie ontvangen.

Ben je buiten en kun je niet op tijd een schuilplaats bereiken? Probeer je dan zo klein mogelijk te maken door gehurkt op de grond te gaan zitten met de voeten naast elkaar. Zo maak je zo min mogelijk contact met de grond. Plaats je handen over je oren en zorg ervoor dat je hoofd tussen je knieën zit. Schuil nooit onder een boom. Hoge objecten hebben meer kans op een inslag, omdat ze stroom beter geleiden dan lucht. Een tent is ook absoluut niet veilig. Zoek direct ander onderdak, zoals een auto of een gebouw.  
 
Bron tips: MeteoGroup

Wat te doen bij extreme hitte?

Eind juni is de kans groot dat de temperaturen hoog zijn. Water drinken is van heel groot belang, zowel voor, tijdens als na het sporten. Niet alleen water maar ook isotone dranken zijn goed om te drinken. Isotone dranken worden namelijk sneller, samen met de ingenomen voeding, opgenomen. Een aantal tips:  
 

  1. Drink ongeveer 1,5 keer zoveel vocht als dat je zweet verliest (circa 1 liter per uur).  
  2. Drink altijd grote slokken per keer. Frequent kleine slokjes drinken prikkelt de maag minder goed.  
  3. De juiste kledingkeuze is van cruciaal belang. Kleed je niet te warm en kies kleding die luchtdoorlatend is, zodat je transpiratie optimaal is.  
  4. Bescherm je hoofd en nek wanneer blootstelling aan direct zonlicht onvermijdelijk is (helm/hoofddoek).  
  5. Smeer je goed en regelmatig in met een hoge factor zonnebrand.

Andere vragen?

We helpen je graag verder. Mail naar info@homesportevents.nl.

Versie:
v6.2.38

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report