Verdeling kilometers
Hoe zien de etappes van de verschillende disciplines eruit?
Estafette
De route leg je in estafettevorm af, binnen 24 uur. Daarvoor is de route verdeelt in zes etappes. Elke etappe neem je met minimaal twee teamgenoten deel aan de route. De andere teamgenoten verplaatsen zich per auto van checkpoint naar checkpoint of opwachtplaats. Let op: de verdeling van sporters verschilt per discipline:
- Wielrenners: je fietst met minimaal twee sporters tegelijkertijd
- Wandelaars: je loopt met minimaal twee sporters tegelijkertijd
- Hardlopers: je bent onderweg met minimaal één hardloper en één begeleider op de fiets. We adviseren om met een extra hardloper deel te nemen (bijvoorbeeld op de fiets). Zodat je elkaar kunt afwisselen.
Parkeren
Voorafgaand aan HomeSport Events geeft de teamcaptain door hoeveel en wat voor volgauto’s er meerijden op de route met het team via een speciale vragenlijst. Op basis daarvan ontvangt elk team in het teampakket parkeerkaarten. Zorg dat deze parkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit ligt wanneer je bij start, finish en een checkpoint arriveert. Zo kunnen de parkeerbegeleiders goed zien op welke parkeerplaats jij mag parkeren.
De auto’s die geen parkeerkaart hebben, zoeken zelf in de omgeving van het checkpoint of de start-/finish locatie een parkeerplaats. Houd hier rekening mee. We vragen jullie vriendelijk om de aanwijzingen van de parkeerbegeleiders op te volgen.
Volgauto's
Jouw begeleiders volgen jouw team dit weekend in een zogenoemde volgauto’s. De routes van HomeSport Events gaan niet alleen langs autowegen, maar ook over fietspaden waarlangs niet direct een weg is. Veiligheid voor de deelnemers is enorm belangrijk, dus we vragen iedereen zich aan de verkeersregels te houden. Het meerijden met lage snelheid van volgauto’s op naastgelegen wegen en fietspaden is dan ook verboden. Het kan zijn dat er op een aantal delen van de route, met name in het begin, grote groepen fietsers samen rijden. Het is dan ook druk met volgauto’s. Houd je aan de verkeersregels en veroorzaak zo min mogelijk hinder voor fietsers en het overige verkeer.
Let op: Het is uitsluitend toegestaan om met volgauto’s naar cheerpoints te komen en dus niet met grote voertuigen, zoals touringcars. De cheerpoints en de bijbehorende parkeerterreinen zijn hier niet op berekend.
Opwachtplaats
Naast de checkpoints kun je ook wisselen op een opwachtplaats. Hier kan de volgwagen met de overige teamgenoten en begeleiders naartoe rijden, parkeren en wachten tot de teamgenoten die deelnemen aan de route arriveren totdat er gewisseld wordt. Er mag uitsluitend op de door de organisatie aangeduide punten worden gewisseld. Bij de wandelaars en de hardlopers bevindt de opwachtplaats op elke 5 kilometer en bij de wielrenners op elke 10 kilometer. Het is niet verplicht om bij elk opwachtplaats te wisselen; je mag samen met je team besluiten wanneer de daadwerkelijke wissel plaatsvindt.
Opwachtplaatsen zijn op of in de buurt van locaties waar je goed en veilig kunt parkeren. Volg de route naar de volgende parkeerplaats op de navigatie. De adressen van alle parkeerplaatsen staan in het routeboek en het wisselschema, dit volgt later in het jaar.
In enkele gevallen moet je in de stad parkeren. Het parkeren is hier niet altijd gratis. Dit staat vermeld in de routekaart. In sommige gevallen zijn er op de routes geen parkeermogelijkheden aanwezig. In dit geval kun je de auto in de berm parkeren. In de routekaart staat aangegeven welke punten dit zijn. Wees ervan bewust dat met regen, de berm en weg een stuk gladder zijn. Veiligheid staat voorop.
We vragen alle deelnemers van HomeSport Events om rekening te houden met omwonenden van de opwachtplaatsen, met name in de nacht. Let ook op de aanwijzingen voor het parkeren en neem afval mee naar het volgende checkpoint.
Wisselpunten
De wisselpunten zijn speciaal voor de hardlopers. Elke 5 kilometer vind je zo’n punt. Deze punten op de route zijn niet bereikbaar voor de volgauto’s, er kan niet veilig geparkeerd worden. Wanneer je als hardloopteam hier wisselt, wissel je dus met iemand die op de fiets mee is ter begeleiding. In dit geval zijn er dus twee lopers actief (een hardloper en een hardloper op de fiets) gedurende 5 kilometer. De ene loopt de eerste 2,5 kilometer en de andere fietst dit stuk. Na 2,5 kilometer wisselt dit duo onderling. Je kunt ervoor kiezen zo’n wisselpunt over te slaan door als loper 5 kilometer af te leggen.
Bij materiaalpech
Wanneer je een dusdanig groot mankement aan je fiets hebt, dat je het zelf niet kunt repareren, kun je HeadQuarters bellen. De mobiele fietsenmaker komt dan naar je locatie toe om het probleem te bekijken en indien mogelijk te repareren. Kleine mankementen, zoals een lekke band, dien je zelf te repareren. Wanneer de fietsenmaker niet onderweg is, is hij op een van de checkpoints aanwezig om kleinere mankementen te verhelpen. Je betaalt de reparatie direct met pin bij de fietsenmaker, zorg er dus voor dat je een pinpas bij je hebt.
Navigatie
Elk team heeft zijn eigen tempo. Het is daarom niet mogelijk om de route af te zetten of uit te pijlen. De route delen we via GPX-bestanden en een andere navigatietool. Houd dus altijd een telefoon of navigatie bij de hand om daar de route op te kunnen bekijken. Doe dit altijd veilig, houd niet tijdens het fietsen een telefoon in je hand. In juni delen we een document met alle adressen en/of coördinaten van de opwachtplaatsen; deze kun je invoeren in je navigatiesysteem.
Trackers
Elk team krijgt een tracker met accu mee. Deze neemt de teamgenoot die aan de route deelneemt altijd mee. Zo kunnen wij als organisatie de teams volgen en hen eventueel informeren als ze afwijken van de route. Ook thuisblijvers kunnen de teams volgen op de smartphone of in een van de beschikbare internetbrowsers op een laptop, tablet of computer. Op de website komen de linkjes te staan om de teams live te volgen.
De teamcaptain ontvangt de tracker bij de registratiebalie (nadat de gezondheidsverklaringen van het hele team goedgekeurd zijn) en tekent voor ontvangst. Bij de finishlocatie levert het team de tracker weer in bij de organisatie en kan het nagenieten beginnen!
Andere vragen?
We helpen je graag verder. Mail naar info@homesportevents.nl.